Berry Branten, het allitereert heel aardig. Tenminste, als je je naam vlot kunt uitspreken. En dat was jarenlang een enorm probleem voor Branten: hij stottert. Tel daarbij op dat een b voor hem een geweldig struikelblok was, dan kun je je voorstellen dat een aangename kennismaking al snel verzandde in een voor hem gênante ontmoeting.

Je hoort aan de 36-jarige Vlijmenaar dat het vlot aan elkaar componeren van letters naar woorden in het verleden van valse noten werd voorzien, maar het belet hem niet meer om een gewone conversatie te voeren. Hij komt heel aardig uit zijn woorden. Dat is te danken aan het McGuire Programme. Daarover later meer.

Ik schaamde me er heel erg voor. Met trucjes probeerde ik moeilijke woorden te vermijdenBerry Branten

Het stotteren, dat deels een familiekwestie is, begint in zijn kleuterjaren. ,,Het was heel vervelend, ik werd er op school om gepest. Ik schaamde me er heel erg voor. Met trucjes probeerde ik moeilijke woorden te vermijden. Wilde ik heel graag een cola, maar dan werd het een Fanta. Dat woord kon ik wél uitspreken.”

Gedold

Dat gebutste zelfbeeld verandert als hij bij Defensie gaat werken. ,,Daar wordt met iedereen gedold, op een positieve manier. Eentje met flaporen, die had zich beter als piloot aan kunnen melden. Tegen Limburgers zeiden ze dat ze terug mochten komen als ze ABN konden spreken. Van mij vonden ze dat ik aan het bierinfuus moest, want als ik pils dronk stotterde ik veel minder. Ik werd gerespecteerd om wie ik was en werd een assertieve stotteraar.”

Nu werkt Branten bij zijn vader in de zaak, isolatietechniek. Ben je een gekoelde waterleiding aan het isoleren, dan zal niemand zich storen aan het gehakkel. Maar gedurende de jaren is zijn job erg veranderd. ,,Heb ik veel meer telefonisch contact met klanten. Als je dan trucjes gebruikt om bepaalde woorden te omzeilen, dan krijg je een warrig verhaal. Denkt een klant dat je er geen verstand van hebt, dus heb ik besloten om aan dat stotteren wat te doen.”

Aanspreken

Hij gaf zich op voor het McGuire Programme. In 1994 ontwikkelde Dave McGuire, een stotteraar pur sang, een methode die gebaseerd is op de ademhaling, Costal Breathing, die veel operazangers toepassen. Daar voegde hij een psychologische benadering aan toe: het niet-vermijden. En dat gaat ver. ,,Na mijn eerste cursus moest ik in het centrum van Nijmegen honderd mensen aanspreken. Onbekenden, en je bent een stotteraar. De zenuwen gierden door mijn keel. Maar het lukte.”

Na mijn eerste cursus moest ik in het centrum van Nijmegen honderd mensen aanspreken. De zenuwen gierden door mijn keel. Maar het lukteBerry Branten

De crux om het stotteren onder controle te krijgen, zit volgens Branten in het consequent toepassen van de geleerde technieken. “Het is een psychologisch probleem, dat zich ontwikkeld tot een angststoornis. Door het langdurig gebruiken van de technieken, verdwijnen de angsten.” Wat hij er ook leerde: ,,Wees lief voor jezelf, dat helpt.”

Ontmoeten

Het eerste deel van de cursus heeft Berry achter de rug. Maar nu staat hij voor een volgende uitdaging. ,,Stotteraars ontmoeten elkaar om de paar weken in hun eigen regio. Maar dat kan nu niet meer, de meetings zijn nu online. En dat scheelt heel veel. Het is heel belangrijk om elkaar face to face te zien. Om te vermijden dat je wegkijkt, dat betekent overgave en je neerleggen bij je spraakgebrek.” Berry doet dat geen moment. Sterker nog: zijn verhaal doorspekt hij niet eenmaal met uh’s. ,,Ook dat kan een trucje zijn om je stotteren te camoufleren en dit zit welbespraaktheid in de weg.”

Het gewonnen zelfvertrouwen heeft zich ook op een andere manier gemanifesteerd. Zo is hij bestuurslid geworden van de Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Thermische Isolatiebedrijf. En nu overweegt Branten om zelf ook cursussen tegen stotteren te gaan geven. ,,Ik zal weliswaar een stotteraar blijven, maar heb het nu onder controle. De angst is verdwenen. En dat gun ik andere stotteraars ook.”

150 spieren nodig om goed te spreken

Stotteren ontstaat doordat er iets mis gaat met de aansturing (vanuit de hersenen) van de zenuwen en de spieren die te maken hebben met spraak- en taalprocessen. Wanneer je iets wilt zeggen, maak je eerst een idee in je hersenen. Je hersenen zetten dit om in woorden en daarna in klanken. Vervolgens wordt er vanuit de hersenen, via de zenuwbanen, een seintje gegeven aan de spieren. De zenuwen zorgen ervoor dat de spieren de juiste klanken maken. Er zijn meer dan 150 spieren nodig om te zorgen dat je goed kunt spreken. Soms gaat er iets mis in de samenwerking tussen de hersenen, spieren en zenuwen. Dan wordt er bijvoorbeeld te traag gereageerd door de zenuwen op seintjes vanuit de hersenen. Dan zitten de woorden en klanken wel in je hoofd, maar het lukt niet om deze soepel uit te spreken. Je stottert.

Original Interview featured in https://www.bd.nl/waalwijk-heusden-e-o/berry-branten-stottert-en-struikelt-over-de-letter-b-maar-angst-is-verdwenen-en-dat-gun-ik-iedereen~a40e33f7/

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.