In slechts één filmpje en enkele voorbeelden weet Yori een haarscherp beeld neer te zetten van zijn angst, zijn schaamte en zijn verdriet vóór zijn deelname aan het programma ‘Sprakeloos’. Alledaagse dingen, die voor jou en mij zó normaal zijn, waren een regelrechte ramp voor Yori. Een verjaardag bijvoorbeeld: “Neem het woord ‘Gefeliciteerd’. Ik kreeg het er gewoon niet uit!” En wat dacht je van een voorstelrondje? “Een hel! Nog vier voor me. Nog drie. En als het moment daar was, voelde je je weer zó klein worden!” Momenten, die Yori nooit meer vergeet. Zelfs zijn studiekeuze werd bepaalt door het stotteren: “Ik denk dat ik 24 jaar lang niet de jongen was, die ik wilde zijn!” geeft Yori aan.

Logopedie. Stotterprogramma’s. Yori probeerde het allemaal en had eigenlijk de moed al opgegeven: “Ik dacht, ik moet maar gewoon leren leven met het feit dat ik heel erg stotter!” Één filmpje schudde hem wakker en hij meldde zichzelf aan voor het tv-programma ‘Sprakeloos’, waarin met het McGuire-programma werd gewerkt. “Met lood in mijn schoenen begaf ik me richting Amersfoort, maar eenmaal daar was ik drie dagen volledig mezelf!”

Het doel van McGuire? Welbespraaktheid in plaats van vloeiendheid. “Ik hoef niet direct vloeiend te praten, maar moet wel altijd kunnen zeggen wat ik wil zeggen!” legt Yori uit. De lichamelijke en mentale wapens, die Yori daarvoor aangeleerd kreeg, veranderden zijn leven compleet: “Het is deels accepteren dat je stottert, wat ik diep in mijn hart nog niet voor 100% gedaan heb. Anderzijds laat ik me niet meer leiden door mijn angst om te spreken.”

Zijn lezing is daar een prachtig voorbeeld van: “Je hoort dat ik niet zo spreek als jullie,” geeft Yori daarbij aan, “door middel van mijn spreektechnieken adverteer ik namelijk met dat ik stotter. Maar juist door te laten zien dat ik stotter en erover te spreken, neemt dat bij mij een hoop spanning weg.” Zodoende kan hij een bijna vloeiende lezing geven, “maar” zegt Yori “ zo makkelijk als het nu ook lijkt, het is echt niet zo dat ik in elke situatie zo spreek!”

Afgelopen tijd was een tijd van vallen en opstaan. Na zijn deelname aan het programma kon Yori voor zijn gevoel de hele wereld aan. Hij sprak dan ook 100 mensen aan in het programma! “Ik startte een nieuwe studie, die ik wél leuk vond en mijn telefoon-abbonnement breidde ik ook maar uit naar onbeperkt bellen!” zegt Yori. “Daar moest ik echter toch van terugkomen. Op een gegeven moment kwam er toch spanning terug en dan begin ik weer te stotteren. En in sommige situaties ervaar ik die spanning nog. Waarom? Ik weet het niet!”

Toch is Yori vooral dankbaar: “Zonder ongeluk, geen geluk!” zegt hij daarover. “Ik spreek nu met ontzettend veel plezier. En hoewel ik ontzettend zenuwachtig was voor deze lezing, nam ik mezelf vooral voor te genieten. In het verleden heb ik best wat tranen gelaten en me druk gemaakt. Nu kan ik zeggen wat ik wil zeggen en dat maakt het leven oprecht leuker! Ik ben blij dat ik stotter, maar het zou gemakkelijker zijn als alles er vloeiend uit zou komen!”

Original interview featured in https://heeze-leende24.nl/home/artikel/54245/Stotteren-de-baas

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.